Hírek

08 dec
Tudományos párbeszéd a szakkollégiumban
Őszi Tudományos Hallgatói Konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma csütörtökön. A szakkollégisták a vendég nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem nyolc hallgatójával együtt öt szekcióban, 52 előadáson mutatták be kutatási eredményeiket.
08 dec
Egyedülálló fejlesztés az algatenyésztésben
Algák nagy mennyiségben történő tenyésztését lehetővé tevő fotobioreaktor-berendezés fejlesztésében vettek részt a Debreceni Egyetem kutatói. Az algák felhasználása egyre elterjedtebb, egyebek mellett élelmiszer- és takarmány-adalékanyagként, kozmetikai célokra, illetve a gyógyszergyártásban is alkalmazzák.
08 dec
Vezetői döntéseket is segít a Járványügyi Koordinációs Központ
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán kapott végleges helyet a Járványügyi Koordinációs Központ (JKK). Az intézmény a debreceni és a régiós járványügyi ellátás szervezése mellett országos szintű egyeztetést, koordinációt végez, segítve a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzését és kezelését.
08 dec
Alapkutatás az asztma gyógyításáért
Az asztma új terápiás lehetőségeinek bevezetését segítheti a jövőben a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A több évig tartó alapkutatás a makrofág polarizációjának vizsgálatára fókuszál. A kutatás eredményeit összefoglaló cikk a világ legrangosabb immunológiai folyóiratai közé tartozó Immunity című szaklapban jelent meg.
07 dec
Új zsályafaj - a DE TTK kutatói is közreműködtek
A tudomány számára eddig ismeretlen, Kelet-Európában élő zsályafaj leírásában vettek részt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar kutatói, közelmúltban PhD fokozatot szerzett hallgatóik és témavezetőjük. A tudományos szenzáció részletei egy rangos nemzetközi botanikai folyóiratban jelentek meg.
07 dec
Összefogás az erdélyi magyar felsőoktatásért
Új képzési területekkel bővül a Debreceni Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködése. A partnerség révén a gazdaság- és agrártudomány mellett a DE sport és turizmust érintő képzései is megjelenhetnek a határon túli egyetem képzési kínálatában. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá kedden.
07 dec
Kezdődnek a téli diplomaosztók
Az Általános Orvostudományi Kar végzőseinek ünnepségével hétvégén megkezdődnek a Debreceni Egyetem téli diplomaosztói.
06 dec
Kitüntetés a molekuláris orvostudományért
A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Alexander Varshavsky molekuláris biológusnak adományozta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést. Az Egyesült Államokban dolgozó professzor nemzetközi ismertségét leginkább az úgynevezett ubiquitin-rendszer révén megvalósuló fehérjebontási folyamatok felfedezésének köszönheti. Az idei díjazott kedden vette át a kitüntetést az egyetem Aulájában rendezett ünnepségen, ahol előadást is tartott tudom
05 dec
Három évtizedes múlt
Harminc éve indult el a Debreceni Egyetemen a háziorvosképzés. Az évforduló alkalmából szerveztek jubileumi ünnepséget és tudományos konferenciát, amelyen a kezdetekre emlékeztek és a jövő kihívásait vitatták meg a háziorvosképzésben részt vevő oktató háziorvosok és az egyetemi oktatók.
05 dec
Kémia roadshow: fókuszban a gyógyszerésztudományok
A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán folytatódott a Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozata. A pénteki programon a kar tanszékeinek és kutatócsoportjainak oktatási és tudományos tevékenységét ismerhették meg a résztvevők.

Oldalak